Nieuws

BLOG | Hygiëne: strijden voor een schone zaak…

08-02-2018

Het is de nachtmerrie van iedere retailer: er is iets mis met de voedselveiligheid van een product in de schappen. Niet verwonderlijk daarom dat de grote Europese retailers werken met zeer strenge eisen. Eisen, waarmee ook logistieke bedrijven als ABC Logistics te maken hebben. Met alle belangrijke retail-certificaten in huis zijn afnemers in Poeldijk verzekerd van een voedselveilige verwerking.

De regels en richtlijnen waar we elke dag aan moeten voldoen, zijn terug te vinden in het huisreglement. Iedere loodsmedewerker van ABC Logistics wordt geacht op de hoogte te zijn van de huisregellijst. Hij (of zij) moet ervoor tekenen dat hij de regels kent. Die lijst moet getekend worden ingeleverd. Het gaat om voorschriften zoals:

  • Bij binnenkomst je handen wassen met alcohol
  • Morgens bij binnenkomst de bedrijfskleding aantrekken, bestaande uit een sweater, een pet, een jas en werkschoenen
  • De regels volgen bij het gebruik van de wasbak en de toiletten
  • Niet met werkkleding het kantoor betreden om kruisbesmetting te voorkomen
  • De haren moeten zijn ingepakt

Ook voor uitzendkrachten

Voor losse mensen gelden de regels ook. Voor uitzendkrachten hangt een lijst met huisregels in de portocabin. Ook besteden we veel aandacht aan het schoonmaken van de werkplek. Daarom zijn gedurende de gehele dag drie schoonmakers in touw om schoon te maken wat schoongemaakt moet worden.

Er zijn vaste protocollen voor de schoonmaak. Zo zijn er de dagelijkse reinigingswerkzaamheden, maar ook jaarlijkse schoonmaakbeurten. De vloer bijvoorbeeld iedere dag, de afvalbakken elke week, de koelcellen tweemaal per jaar.

ABC Logistics is IFS gecertificeerd, de International Food Standard voor o.a. voedselveiligheid. Onderdeel van deze certificering is de hygiënecode HACCP en ISO.

IFS gecertificeerd

Regelmatige audits door onafhankelijke instituten waarborgen dat de regels ook daadwerkelijk worden nageleefd in de praktijk. De data weten we van tevoren, maar het is niet zo dat er speciaal voor wordt schoongemaakt. Dat heeft er ook mee te maken dat ABC Logistics ook voor klanten een heel transparante organisatie wil zijn. Een klant moet te allen tijde zo kunnen binnenlopen, zonder dat we het van hem weten. Daarom zorgen we ervoor dat de loods altijd is opgeruimd.