Nieuws

BLOG | Nu aan de slag voor de werknemers van morgen

22-02-2018

Hoe krijgen we jongeren enthousiast voor een baan in de tuinbouw of de agrologistiek? Die vraag is al vaker gesteld. Een goed antwoord erop is nooit gegeven. Maar onderhand begint het probleem nijpender te worden. Voor ABC Logistics reden om zichtbaarder te worden op de arbeidsmarkt. Want wat verschilt het werk in een agrologistiek centrum eigenlijk van dat bij een bedrijf als Coolblue, waar de open sollicitaties binnenstromen? Precies, weinig. Het is vooral een kwestie van imago. Dus mag het werken bij ABC Logistics wel wat meer ‘sexy’ worden.

Na de Marokkaanse en de Turkse hulptroepen verschenen in de jaren negentig de Polen in de tuinbouw. Hardwerkende krachten, betrouwbaar en niet te beroerd om Engels te leren. Maar de Poolse vijver droogt op. De Polen kwamen vanaf de jaren negentig massaal naar Nederland omdat er in eigen land geen droog brood te verdienen was. Inmiddels is het tij gekeerd. De economie in Polen is aangetrokken, salarissen zitten in de lift. Polen die in Nederland werken keren weer terug, Polen die plannen hadden voor een buitenlands werkavontuur bedenken zich nog wel een keer.

Verder weg gelegen landen

Uitzendbureaus richten daarom het vizier op verder weg gelegen landen uit het Oostblok, zoals Wit-Russen, Hongaren en Roemenen. Die zijn er, maar hebben niet de klik met Nederland die de gemiddelde Pool wel had. Bovendien gaan de tarieven van uitzendkrachten steeds verder omhoog, nu de economie weer aantrekt. Met die nieuwe toestroom kan de arbeidsbehoefte aan de lopende band of op de heftruck prima worden ingevuld.

Maar er is ook behoefte aan instroom op het niveau er net boven. Medewerkers voor magazijnfuncties, functies op kantoor. In een groeiende organisatie als ABC Logistics blijft die behoefte continu bestaan. Nieuwe medewerkers brengen bovendien weer nieuwe ideeën mee. Zeker jongeren kijken nog onbevangen aan tegen de agrologistiek. Met die impuls van de jeugd blijft ABC Logistics als bedrijf in beweging.
ABC Logistics streeft er daarom naar om jongeren te interesseren voor een baan in de agrologistiek. Dat gebeurt op verschillende manieren. Tijdens Westland on Stage maken vmbo-scholieren kennis met de diverse functies in het bedrijf. Ook is ABC Logistics een vertrouwd stageadres, waar scholieren en studenten onder deskundige begeleiding een paar maanden kunnen proefdraaien.

Jongeren interesseren