Nieuws

Chauffeur in corona-crisistijd

16-12-2020

Een interessant interview met ABC-chauffeur Hans Bax over hoe de corona-crisis zijn werkroutine veranderd heeft.

Om te beginnen heeft - ondanks de crisis - de planning ons goed aan het werk gehouden het afgelopen jaar. In vergelijking met andere sectoren hebben wij nog niks te klagen. Natuurlijk is het triest om te zien dat bij een van onze grotere klanten in de buurt van London (levert aan de horeca e.d.) heel weinig activiteit is. Veel auto’s staan stil en vele mensen zijn ontslagen. Waar je normaal nog weleens moest wachten op een dock om vervolgens een aanzienlijk aantal pallets te lossen, kan je nu gelijk lossen met een paar pallets.

In het begin van de eerste crisis was het allemaal een beetje vreemd. Hoe zal het gaan op de boot naar Engeland? Ik was zelf in het begin een beetje terughoudend om de boot op te gaan. Je kan daar in de gangen en de trappenhuizen niet echt je afstand houden. De Stena Line heeft gelukkig wel veel maatregelen genomen om een veilige overtocht voor chauffeurs te garanderen. Bovendien heeft het ook z’n voordelen, je hoeft nu namelijk geen hut meer te delen met een andere chauffeur. Ik moet wel zeggen dat de Stena Hollandica hun uiterste best doen om alles goed schoon te houden. Op de Stena Brittannica wordt daarentegen met de Engelse slag schoon gemaakt.

Een ander voordeel: de files zijn aanzienlijk minder. Daardoor hebben we minder moeite om alles op tijd te leveren. Het handen ontsmetten, mondkapjes dragen en afstand houden is een ‘way of life’ geworden voor alle chauffeurs. Wel moet je nu onderweg in Engeland een geplande stop maken, omdat je bij veel bedrijven niet naar binnen mag. Dus moet je nu buiten van een mobiel toilet gebruik maken. Of dit veilig is waag ik te betwijfelen, maar de services in Engeland zijn gelukkig wel gewoon open.

Enige weken terug kwam ik in Hoek van Holland bij de balie van de Stena Line waar je met een beperkt aantal mensen naar binnen mag. Er kwam een Oost-Europese chauffeur die vlak achter mij ging staan. Ik vroeg hem of hij ooit van afstand houden had gehoord, waarop de man zijn mondkapje af deed en iets overstaanbaars in mijn gezicht schreeuwde. Verbaasd keek ik de medewerkster van de Stena-Line aan: wat zijn dit voor mensen?!

Gelukkig is er nu licht aan het einde van de tunnel door de ontwikkeling van de vaccins. Alle mensen die tegen het verkeer in rijden moeten ze gewoon inenten met het coronavirus, zoals een van de slachtoffers bij Pauw in onvervalst Rotterdams zei. Ikzelf blijf gewoon met mijn Dettol doekjes de hut, de deurknopen, de lichtknoppen en de afstandsbediening schoonmaken want een beetje smetvrees hou je er wel aan over.

Gr Hans Bax, chauffeur ABC Logistics