Nieuws

Rabobank: Brexit ingrijpende gevolgen Nederlandse glasgroentesector

30-03-2017

BC Logistics vraagt uw aandacht voor onderstaande informatie van de Rabobank ten aanzien van de Brexit:

De Brexit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de Nederlandse glasgroentesector. Het Verenigd Koninkrijk is voor verse groenten grotendeels afhankelijk van import. De zelfvoorzieningsgraad voor tomaten ligt bijvoorbeeld op 20% en voor paprika op 11%. Van de geïmporteerde tomaten komt 89% uit EU-landen. Voor komkommers ligt dat percentage zelfs op 98%.

Mogelijke gevolgen van prijsstijging

Druk op Britse pond

Door invoerheffingen voor producten uit de EU zullen de prijzen van Nederlandse en Spaanse groenten in het VK stijgen. Dit kan verschillende gevolgen hebben:

  • Britse consumenten gaan door deze prijsstijging minder groenten eten.v
  • Leveranciers worden gedwongen hun prijzen en marges aan te passen.
  • Britse afnemers passen verpakkingseenheden aan, waardoor consumenten minder volume krijgen voor dezelfde prijs. Hierdoor nemen invoervolumes af.
  • Teelt in het VK wordt aantrekkelijker, waardoor de concurrentie van groenten uit het VK groter wordt. Anderzijds schept dit ook kansen voor Nederlandse ondernemers die in het VK willen gaan telen.
  • Consumenten bezuinigen op duurdere producten, een productgroep waarin Nederlandse telers uitblinken.
  • De positie van de EU-landen tegenover niet EU-landen verandert, omdat die landen al met invoerheffingen te maken hebben. Hierdoor verbetert de positie van landen als Marokko en Turkije.

De Britse munt zal naar verwachting door de Brexit verder onder de druk komen te staan. Een lagere wisselkoers leidt tot duurdere import voor de Britse consument en druk op de vraag naar Nederlandse voedingsproducten. Internationaal zullen Nederlandse producenten extra concurrentie ervaren van Britse producenten die profiteren van de lagere koers van hun munt.

Maatregelen die import moeilijker maken

De Brexit kan leiden tot maatregelen die de import moeilijker en eventueel duurder maken. Denk bijvoorbeeld aan extra douaneformaliteiten en controles op ziekten. Dit kan gevolgen hebben op de snelheid van levering, terwijl dit juist een sterk punt is van de Nederlandse keten.
Sectorspecialist Glasgroente Patrick Zwaan en Industry Analist Cindy van Rijswick